Plus
Prøv premium konto
0   Vare(r)
#
26-1983
0,00 kr.
Din indkøbsvogn er tom

Elektronisk håndbremse, hvordan den virker og fejl ved den

Abonner
MODTAG VORES NYHEDSBREVE

Udfyld din e-mailadresse for at få de seneste nyheder og tips:

Biler udvikles i topfart, og det påvirker naturligvis den måde de fremstilles på, og derfor kan du i dag køre i en bil med en elektronisk håndbremse. Her er der tale om en håndbremse, som aktiveres elektronisk fremfor på manuel vis som med en traditionel håndbremse. Nedenfor gennemgår vi alt om, hvordan den elektroniske håndbremse virker, eventuelle fejl og hvordan du kan rette op på dem.

Hvordan virker den elektroniske håndbremse?

Den elektroniske håndbremse har en knap, som du skal trykke på for at aktivere den. I mange tilfælde er symbolet et ”P” med en hel cirkel og en halvcirkel rundt om symbolet.

Du aktiverer bilens elektronisk håndbremse ved at trykke på knappen. I visse tilfælde kan det også være en kontakt, som skal klikkes i opad- eller nedadgående retning.

elektronisk håndbremse

Desuden aktiveres parkeringsbremsen også automatisk, når du slukker din bil. I den forbindelse skal du selv deaktivere parkeringsbremsen, hvis du ønsker det. Der skal du enten starte bilen igen, eller holde knappen nede, indtil parkeringsbremsen giver slip.

Det skal også nævnes, at nogle bilfabrikanter designer deres biler således at parkeringsbremsen udelukkende aktiveres, når du træder på bremsepedalen på samme tid. Har du udfordringer med at aktivere parkeringsbremsen, kan det være at, dette hjælper med at løse problemet.

De manuelle håndbremser er på vej væk

Allerede tilbage i 2020 var de manuelle håndbremse til bil på vej væk. Der viste en undersøgelse af BritishCarGurus, at 24 procent af bilerne på det britiske marked havde manuelle bremser til parkering. Det var en reducering på seks procent i løbet af kun et år.

Vi har ikke nyere tal fra Danmark, men det er højst sandsynligt noget under 20 procent. Derfor vil du før eller senere skulle lære den elektroniske håndbremse at kende. Allerede i dag kan du lære meget mere om såvel funktionerne samt vedligeholdelsen.

Sørg for at den elektroniske håndbremse virker

Ikke alene er det vigtigt for din sikkerhed, at der ikke er elektronisk fejl på håndbremsen, når du kører i din bil. I Danmark kan du også få en bøde på 1000 kroner, hvis håndbremsen ikke fungerer som den skal. Derfor skal du være i stand til at øjne symptomer på at den elektroniske håndbremse ikke fungerer som den skal. Dette gennemgår vi i det næste afsnit.

Symptomer på elektroniske håndbremsefejl

Tidligere undersøgelser har vist, at tæt på 25 procent af serviceeftersyn i Danmark var forbundet med fejl på bilens bremser. Selvom det sjældent er skyld i dødsulykker, er det naturligvis vigtigt at være opmærksom på. Desuden kan det også koste dig en unødvendig bøde, hvis bremserne ikke virker.

Først og fremmest bør du få tjekket din bil mindst en gang om året. Det er ikke nok med et serviceeftersyn. Når din bil gennemgår et serviceeftersyn, bliver bremserne tjekket på visuel vis. De bliver dog ikke skilt ad, og de bliver heller ikke rensede. Et grundigt tjek kigger nærmere på tykkelsen af nye bremseskiver til bil, og der bliver også tjekket for eventuel rust.

Symptomer på elektroniske håndbremsefejl

Sådan passer du på dine bremser

Med den elektroniske håndbremse er det først og fremmest vigtigt, at du ikke er voldsom eller uforsigtig, når du håndterer den. Desuden kan du også spare på dine bremser, og derfor slide dem mindre.

Hvis du fx er i høj fart og bremser hurtigt op, slider det på dine bremser. Det er bedre at du gradvist sænker farten, så du ikke belaster dem. Faktisk kan det være en god ide at sætte bilen i frigear, før du begynder at bremse. Du bør også være mere opmærksom på dine omgivelser, så det ikke er nødvendigt at bremse hårdt op.

Det kan også hjælpe at tømme bilen for unødvendig bagage. Mange gange har folk ting i bilen, som de ikke har brug for. For det første føles det bedre at have en organiseret og ren bil. Desuden sparer du også penge på diesel eller benzin med mindre vægt i bilen.

Når det kommer til bremserne, belaster du bremseskiverne mindre med en reduceret vægt. Vejer bilen mere end nødvendigt, belaster du bremseskiverne, og det er med til at forkerte deres levetid.

Udskiftning af en elektronisk håndbremse

Hvis du oplever, at din elektroniske håndbremse sidder fast, eller byder på andre problemer, kan du tjekke internettet om hvordan, du kan skifte den ud. I princippet kan du selv reparere din bils bremser. Der er videoer på YouTube og vejledninger på diverse blogs til at hjælpe dig med problemet.

Dog er det set i vores øjne penge givet godt ud at hyre en professionel. Det er vigtigt, at din bil kan bremse, når du er ude i trafikken. Ikke alene er det essentielt hjemme i Danmark, men også på ferie i udlandet. Hvis du kører på bilferie, ønsker du nok ikke at skulle bruge en del af din ferie på at skulle reparere dytten. Det kan føre til udfordringer med sprog, større udgifter, og andet bøvl.

Netop når det kommer til bilferie, er det altid en god ide at tjekke bilen, før du kører afsted. Er det et stykke tid siden, at du har gennemført et grundig inspektion af de forskellige bildele, er det passende at gøre det nu, så du kan tage stille og roligt afsted på din ferie.

Brug ikke den elektroniske håndbremse som nødbremse

Flere personer bruger den elektroniske håndbremse under kørsel, når de går i panik. Hvis dine bremser svigter, kan det virke som den første løsning, men det er ikke nødvendigvis den bedste. Du kan risikere at bilen spinder og at du ender i større problemer både for dig selv og dine omgivelser.

Oplever du at dine bremser svigter og du ikke kan komme ud til siden, er det bedre at geare ned, så du kan sænke farten. På den måde kan du komme ud i nødsporet og stoppe bilen på mere naturlig vis. Det skal dog understreges, at en bils funktioner og styring, når du aktiverer den elektroniske håndbremse, varierer i høj grad. Derfor kan det være svært, at være helt sikker på, hvad der kan ske i sådan en situation.

Det bedste er uden tvivl at passe godt på dine bremser herunder den elektroniske håndbremse under kørsel, være opmærksom på fejl, og på den måde forsøge at undgå at bremserne svigter.

Populæreste produkter i kategorien:

Populære opslag