Indholdsfortegnelse
Hvad koster et bilsyn: priser og regler
Alle biler bliver indkaldt til de periodiske bilsyn og første gang det sker er 4 år efter at bilen blev indregistreret. I det følgende kan du blive en smule klogere på, hvad et bilsyn koster og hvilke regler der er omkring de periodiske syn.
Hvad koster et bilsyn?
Det er et lovkrav, at din bil skal synes med faste mellemrum og det er dig, som bilejer, der skal betale for det. Det kan være en ret irriterende udgift og derfor kan det godt betale sig at undersøge priserne på forhånd. Hvad koster bilsyn? Det findes der ikke et entydigt svar på, da priserne varierer fra synshal til synshal, men du skal nok regne med, at et bilsyn koster mellem 400 og 500 kr. Vær opmærksom på, at bilsyn priser for en pensionist kan være en anelse lavere.
Du har sikkert et fast sted, du plejer at få synet din bil, men tjek bilsyn-priserne andre steder i dit nærområde. Måske er der et sted i lokalområdet, hvor bilsynet er billigere? Om ikke andet kan du bruge din viden om konkurrenternes priser til at prutte om prisen, der hvor du plejer at komme.
Grundlæggende er formålet med bilsynet at sikre de forhold på bilen, som kan påvirke færdselssikkerheden. For eksempel bilens forlygter, dæk, styretøjet, støddæmpere med mere. Men man tjekker også miljømæssige forhold som støj og kulilte.
Få et uvildigt synstjek
Er du det mindste i tvivl om, om hvorvidt din bil vil bestå det lovpligtige syn, så kan du med fordel få et uvildigt synstjek hos din mekaniker. Ved et synstjek gennemgår mekanikeren din bil, inden den skal til syn. Finder mekanikeren fejl og mangler ved bilen, er det nemlig vigtigt, at de bliver fikset, da det periodiske syn ellers ikke vil kunne godkendes.
Du kan naturligvis godt tage chancen og bare møde op i synshallen, men lever din bil ikke op til de lovkrav, der er, består den ikke og du vil blive indkaldt til endnu et syn.
Du bør i det hele taget altid få ordnet eventuelle mangler inden synet, hvad enten det drejer sig om manglende bremsevæske på bilen eller dæk, der skal udskiftes.
Det siger reglerne
Det er ikke valgfrit, om du vil have synet din bil og der er visse bilsyn regler, der skal overholdes. På samme måde kan du heller ikke regne med, at du kan få foretaget et bilsyn på dit lokale autoværksted, da det ikke er alle værksteder, der er godkendt hertil.
Bilsyn - hvornår er det tid?
Et bilsyn er lovpligtigt og det periodiske syn starter 4 år efter, at din bil første gang blev indregistreret. Herefter skal den synes én gang hvert andet år, hvis der er tale om en personvogn eller varevogn. Du bliver helt automatisk indkaldt til syn ca. 8 uger før fristen for synet, og det er dig selv, der skal kontakte et synssted og lave en aftale inden fristens udløb.
Synet har ikke til hensigt at vurdere bilens almene stand, men handler udelukkende om, at den er sikker at færdes i, i fare for trafiksikkerheden og de miljømæssige forhold. Om din bil er gammel eller spritny er underordnet og det er for eksempel vigtigere at dine vinduesviskere virker, end at du har investeret i et særligt brand!
Bliver din bil ikke godkendt ved synet, får du en frist til at udbedre manglerne, og herefter skal bilen omsynes for egen regning. Overholder du ikke fristen, vil du få et bødeforlæg.
Resultatet
Når dit bilsyn er overstået, modtager du en synsrapport med resultatet. Er bilen godkendt, betyder det, at der ikke er fundet fejl eller mangler ved den. Du kan risikere at få en betinget godkendelse, som betyder at der er fundet småfejl, som skal repareres. En betinget godkendelse kræver ikke et omsyn.
Du kan også få at vide, at din bil kan godkendes efter et omsyn. Dette betyder, at du skal udbedre manglerne og booke et omsyn. Endelig er der også en risiko for, at din bil ikke bliver godkendt, hvilket betyder at fejlene er alvorlige og du ikke må bruge bilen igen, før den er sat i stand og er blevet godkendt ved et omsyn.
Før dit bilsyn
Du kan gøre dig selv en tjeneste ved at gennemgå din bil, inden du kører den af sted til syn eller overlader den til din mekaniker. Det kan spare dig for en del besvær og økonomiske kvaler:
- Tjek dine for- og baglygter.
- Lyt til din bils udstødning. Larmer den mere end normalt?
- Lav et tjek af dine dæks mønster.
- Lyser alle kontrollamper i instrumentbrættet, når du kører i bilen?
- Er der oliespild fra motoren?
Populæreste produkter i kategorien: