• SHOP
 • CLUB
Prøv premium konto
0
Min garage
Tilføj køretøj
0
Vare(r) #62-5569
0,00 kr.
Din indkøbsvogn er tom

Planlægger du en bilferie: sådan forbereder du din bil til en lang køretur

Indholdsfortegnelse

 1. 11 trin der skal udføres for en sikker køretur
 2. 6 tips til en ubekymret køretur fra AUTODOC
  1. Konklusion
  2. Hvordan du forbereder din bil på en lang tur
  3. Hvordan du forbereder din bil til en lang tur på landevejene

En køretur kan blive et fascinerende eventyr og en unik oplevelse. Men det kun også blive et mareridt. Det hele afhænger af hvor godt du er forberedt. Læs videre for at finde ud af hvordan du tjekker eller udskifter dele på bilen, før du begiver dig ud på en lang køretur, samt hvad du skal tage med dig på din bil sommerferie.

11 trin der skal udføres for en sikker køretur

 1.  Inspicér hjulene. Du skal først tjekke det tilbageværende mønsters dybde. Dette er nemmest at gøre med et specialværktøj – en dækmønstermåler. I de fleste lande forbyder loven kørsel med mønster med en dybde på under 1,6 mm. Men denne værdi er kritisk. Specialisterne siger, at selv dæk med mønster der er 4 mm dybt, har en betydelig øget risiko for aquaplaning. Husk på, at dæk kan slides ujævnt, og derfor skal du måle flere forskellige steder på dækket og så beregne den gennemsnitlige værdi, hvis du ønsker at få præcise resultater.
  Du skal også tjekke dæktrykket og pumpe dem op, hvis det er nødvendigt. Husk på, at dæktrykket i en fuldt lastet bil skal være 10-15% højere end det der anbefales af fabrikanten. Du kan finde detaljerede oplysninger om dæktryksværdier i køretøjets manual. Husk: udfør først alle målinger efter dækket er kølet ned.
  Dine hjul skal også være sporet og afbalanceret. Dette vil forbedre køretøjets styreegenskaber og mindske brændstofforbruget.

 1. Inspicér tekniske væsker. Før en køretur skal du tjekke mængden og tilstanden af køle-, bremse- og sprinklervæsken samt motorolien og brændstoffet. Fyld dem op eller udskift dem, hvis det er nødvendigt. De mest almindelige tegn på at en arbejdsvæske skal udskiftes er, hvis den er blevet mørkere eller uklar, hvis farven er ændret eller hvis der er faste rester i væsken. Du kan købe specialtestere der kan analysere kvaliteten på væsker der bruges i en bil.
 2. Inspicér din bils undervogn og motorrum. Dette vil hjælpe dig med at finde utætheder i din bils systemer og enheder, for eksempel i det hydrauliske servostyringssystem, motorkølingen eller smøresystemerne i gearkassen.
 3. Inspicér bremsesystemet. Du skal først tjekke skiverne og klodserne visuelt og derefter måle deres tykkelse. Komponenterne skal udskiftes hvis deres tykkelse er tæt ved den minimumsværdi, der er angivet i bilens manual.
  Derefter skal du sørge for at systemet er fuldstændig tæt ved at trykke på bremsepedalen et par gange mens motoren er slukket. Hvis pedalen ikke har nogen modstand, er bremserne defekte.

 1. Tjek driften af aircondition. Høje temperaturer påvirker førerens opmærksomhed negativt: reaktionsevnen bliver næsten dobbelt så høj. Det er derfor meget vigtigt at have et komfortabelt mikroklima inde i bilen.
 2. Udskift luftfilteret. Dette øger motorens effektivitet og reducerer brændstofforbruget.

 1. Montér nye vinduesviskerblade. Rengøring af vinduerne er en af de essentielle ting der skal gøres, for at øge færdselssikkerheden. Du skal derfor sikre dig at vinduesvisker bladene sidder tæt op ad forruden samt at de ikke efterlader striber på ruden.
 2. Rens og juster forlygterne, udskift pærerne. Over tid sætter der sig støvpartikler på glasset, hvilket reducerer lysets intensitet. Du rådes derfor til at fjerne og rengøre forlygterne én gang hvert 2-3 år. Du skal også tjekke om alle lygtens enheder fungerer ordentligt: svage eller blinkende pærer skal udskiftes. Du skal også justere forlygterne: det er særligt vigtigt at have ordentlige lygter, når man kører i et uvant område.
 3. Stram bolte og møtrikker. Hvis hjulboltene for eksempel bliver løse, kan hjulet falde af under kørsel. Der er ingen grund til at forklare hvor farligt dette er.
 4. Tjek tandremmen. Denne må ikke have revner, oliepletter eller slidmærker. Remmen skal også være tilstrækkelig stram. Hvis dette element glider, vil det få motoren til at køre ujævnt. Hvis den knækker, vil hele motoren gå i stykker.
 5. Udskift tændrørene. Du kan ikke forudsige hvornår de stopper med at virke. Så hvis du har brugt disse dele længe, er det bedst at udskifte dem før en køretur.

6 tips til en ubekymret køretur fra AUTODOC

 1. Sørg for at du har alle dokumenter med før køreturen. Udover bilens manual og dit kørekort, skal du også huske pas for alle rejsende, hvis du skal til udlandet.
 2. Hvis du skal besøge andre lande, skal du tjekke de relevante punkter i den lokale lovgivning, inklusive færdselsloven.
 3. Få en god nattesøvn før du kører: din opmærksomhed påvirker færdselssikkerheden.
 4. Før du indtager medicin, smertestillende eller køresygepiller, skal du tjekke informationsfolderen og sørge for, at de ikke indeholder stoffer, der kan påvirke din opmærksomhed.
 5. Tag rigeligt med vand med. Dette vil hjælpe dig med at undgå dehydrering i tilfælde af at du strander på vejen.
 6. Lav en liste over ting du skal have med dig på forhånd. Obligatoriske ting tæller førstehjælpssæt, brandslukker, advarselstrekant samt forsyninger med tekniske væsker og brændstof. Du kan også medbringe en lommelygte, bilovertræk, særlige solskærme, værktøjssæt, telefonoplader, et fysisk kort, varmt tøj, tæpper, slæbetov, dækpumpe med trykmåler mm.

Konklusion

Du kan aldrig forudsige de besværligheder du kan opleve på en lang køretur. Selv små nedbrud kan forvandle sig til seriøse problemer, hvis du er langt væk hjemmefra. Det er derfor du skal forberede en lang køretur på forhånd. Og det er ikke så svært: alt du skal gøre, er at tjekke bilens hovedsystemer, udskifte hjælpematerialer og samle effekter der kan blive nyttige under en køretur.

Nyttige videoer relateret til indholdet:

Hvordan du forbereder din bil på en lang tur

Hvordan du forbereder din bil til en lang tur på landevejene

Populære opslag

Abonner modtag vores nyhedsbreve

Udfyld din e-mailadresse for at få de seneste nyheder og tips: