• SHOP
  • CLUB
Prøv premium konto
0
Min garage
Tilføj køretøj
0
Vare(r) #10-5150
0,00 kr.
Din indkøbsvogn er tom

Tiptronic

Tiptronic er det proprietære navn for en funktion, som gør det muligt for føreren at kontrollere automatgearet manuelt. Systemet blev udviklet af firmaet Porsche i 1990 og var oprindeligt kun at finde i biler fra dette mærke. I dag kan man finde andre versioner af Tiptronic i modeller fra producenter som Audi, Volkswagen, Seat, Peugeot.

Ifølge ingeniørernes idé kan Tiptronic-systemet simulere kørsel i racerbil i en konventionel bil.  Automatgear betjenes manuelt på samme måde som det sekventielle: gearene skiftes sekventielt.

Tiptronic har en indbygget beskyttelsesfunktion, som forebygger skade på motoren og gearkassen. Når motoren kommer op i en kritisk fart eller føreren er inaktiv i lang tid, vil computeren skifte om til automatisk tilstand.

Tiptronics hovedfunktioner:

  • Automatisk gearkasse
  • Hydromekanisk akselløst design
  • Brug af planetarisk tandhjulssæt
  • Elektronisk kontrol
  • Momentomformeren låser op i alle gear

Det er vigtigt at bemærke, at algoritmen for gearskift er fuldstændig modsat i forhold til i racerbiler: Der skiftes til højere gear, når man skifter gearstangen fremad og lavere gear ved at skubbe den tilbage.

Hvis en gearkasse ikke har alle ovennævnte funktioner, kan den ikke kaldes Tiptronic. Af denne årsag har lignende funktioner i biler fra andre producenter mærkenavne. Konstante variable transmissioner med programmerede skiftepunkter og semi-automatiske gearkasser kan ikke bære samme navn, som systemet Porsche har patenteret.

Tiptronic inkludere alle fordelene ved Manumatic gearkasser men har følgende ulemper:

  1. Forøgelse af bilens vægt grundet de supplerende elementer og gearkassens størrelse.
  2. Stor udgift på transmission og dens reparationer grundet dens komplekse struktur med brug af slidstærke materialer.
  3. 0.1-0.7 sekunders forsinkelse når der skiftes gear

Populære opslag

Abonner modtag vores nyhedsbreve

Udfyld din e-mailadresse for at få de seneste nyheder og tips: