Plus
Prøv premium konto
0   Vare(r)
#
0,00 kr.
Din indkøbsvogn er tom

Tips til at køre om vinteren

Abonner
MODTAG VORES NYHEDSBREVE

Udfyld din e-mailadresse for at få de seneste nyheder og tips:

Man skal være ekstra vågen når man kører om vinteren. Hvis du bliver distraheret i nogle få sekunder, kan det resultere i et uheld. Herunder vil vi fortælle dig, hvad du skal være særligt opmærksom på om vinteren og hvordan man undgår problemer.

5 primære årsager til farlige vinterveje

 1. Isglat. Dækkene kan stort set ikke stå fast på is. Èn enkelt bevægelse kan få bilen til at skride ud. BRemselængden bliver også markant længere på glatte veje.
 2. Frisk sne. Der gemmer sig forskellige ting under frisk sne, som kan medføre et uheld.
 3. Sjap. Det medfører ofte sjapplanning - et fænomen, hvor der ligger et lag jord, sne og vand under dække, hvilket gør det virkeligt svært at bremse, accelerere og manøvrere.
 4. Dårlige oversigtsforhold. Bilens vinduer bliver ofte duggede og bliver frosne på grund af sneen, den kolde vind og de lave temperaturer. I disse tilfælde kan det være tæt på umuligt at se og få et ordentligt udsyn over vejens forhold. Føreren kan heller ikke se skilte, på grund af den store mængde sne.
 5. Lave temperaturer. I den bitre kulde kan gummiet i dækkene blive hårdt. Dette bedforer reduceret vejgreb. Kontakten mellem dæk og asfalt bliver mindre pålideligt, og derfor øges bremselængden.

12 tips fra AUTODOC for at køre vinteren sikkert i møde

 1. Vær sikker på, at du har fået skiftet dine sommerdæk ud med vinterdæk inden den kolde sæson begynder. Vinterdæk er lavet af en bestemt type gummi, som opretholder elasticiteten selvom der er koldt.Gummisammensætningen ved snedæk indeholder store mængder silikone og det forbedre grebet på en glat vej. Grebet bliver også optimeret som følge af karakteristikken ved en våd og glat vej. Eks. så bliver nogle dæk produceret med spor, som har små mikropumper, som absorberer fugten fra isens overflade.
 2. Før du kører. Du bør fjerne sne fra bilen og rengøre vinduerne for is. Her skal man bruge specielle børster, samt isfjerner. Det er vigtigt, at vinduerne er helt afisede. Du bør regelmæssigt rengøre stænkskærme for jord og snavs. Når det er frossent vil det forhindre normal rotation af hjulet og gøre det svært at køre rundt i sving. Du skal også være sikker på, at du ikke begynder at køre med is på taget af din bil: Det kan nemlig falde af og forstyrre udsynet for bilen, som kører bagefter dig. Bilens udvendige lys, såsom blinklys, skal også være fri sådan andre bilister kan se det. Dette vil hjælpe andre bilister med at spotte din bil på vejen.

 1. Undgå at have vintertøj på når du kører. Det begrænser din bevægelighed. Store jakker forebygger, at du kan sætte din sele ordentligt fast, hvilket kan medføre skader i tilfælde af et uheld. Du bør bruge klimakontrollen til at gøre temperaturen inde i bilen behageligt. Stort overtøj bør skiftes ud med en tynd jakke eller vest.
 2. Hold god afstand til bilen foran dig. Det kan være nogle få meter, hvis du kører langsomt i kø, men du bør øge afstanden så snart du kommer på hovedvejen. Afstanden til bilen foran dig skal være 2 gange større end hastigheden du kører. Eks. hvis bilen kører 40 kmt, så skal der være 80 meter til bilen foran dig.
 3. Vær opmærksom på skilte på begge sider af vejen. Det vil hjælpe dig med at orientere dig i tilfælde af at du ikke kan genkende et skilt på grund af en snedrive.

 1. Hold øje med andre bilisters kørestil: de kan lave fejl. Hvis du opdager en bil bag dig, så ikke holder en sikker afstand, så lad den overhale dig, fordi du vil nå at bremse i tiden, mens de ikke vil kunne nå det.
 2. Undgå at overhale specialkøretøjer. Eks. sneplov som kaster med sne, der kraftigt begrænser dit udsyn. Overhalinger er meget farlige, da bredden på en sneplov ofte er bredere end bilen selv, og det kan være svært at se.

 1. Hvis du ikke kan starte på grund af glat underlag, så giv dækkene en tur med en special spray, som giver bedre greb på is. Det vil sikre optimale forhold når du starter i tilfælde af kraftigt isslag.
 2. Brems i god tid før et kryds. Disse steder er meget farlige af to årsager. For det første, så vil vejen være glat fordi der er mange køretøjer, som bremser der regelmæssig. For det andet, så er risikoen for at køre sammen med andre bilister ret stor.
 3. Når du accelerere, så skal dækkene pege lige frem. Ellers vil du let miste grebet.
 4. Når du planlægger en vinterferie, så skal du være sikker på, at bagagen er pakket godt og fast. SMå objekter kan være meget farlige ved et uheld, fordi de flyver igennem bilen.
 5. Mestre dine kompetence ift. manøvrering. Følgende gælder på en glat vej:
  • Hvis bilen ikke reagerer på at du drejer rattet, så skal du dreje rattet tilbage til den oprindelige position og derefter dreje det langsomt igen. Du må ikke lave skarpe sving, da det kan medføre totalt tab af kontrol over bilen, hvis du kører på en glat vej.
  • Du skal gøre følgende for at dreje korrekt. For at forebygge, at forhjulene skrider ud, så skal du i starten af svinget putte vægt på dem. Du bør derfor hurtigt slippe gassen og dreje rattet i en stor vinkel. Når du begynder at dreje skal du trykke på speederen.
  • For at dreje ud af et sving, når du har en baghjulstrukken bil, så skal du dreje rattet mod svinget og derefter slippe speederen. Som ved en 4WD bil, så skal rattet drejes mod svinget, men speederen skal ikke slippes helt. Har du forhjulstræk, så skal du dreje hjulene i den ønskede retning og trykke på speederen efterhåndens om du kommer igennems vinget.
  • Det er også muligt at kontrolleren bilen ved hjælp af koblingen. Når du trykker kort på den, så kan det stoppe bilen fra at rotere og skride ud. I snedækkede områder, hvor der ikke er nok vejgreb, så kan du øge motorens hastighed ved at slippe koblingen.
  • For at lave et sikkert stop, så er den afbrudte opbremsning perfekt. Metoden består af en række korte, skarpe og gentagende tryk på bremsen. Denne metode gør dig i stand til at reducere bilens hastighed, mens du samtidig forhindre bilen i at skride ud.
  • Simultant tryk på speederen og bremseklodsen i en forhjulstrukken bil gør dig i stand til at kontrollere udskridningen. Den samme manøvre kan også opnås ved hjælp af parkeringsbremsen.

Konklusion

Vintervejene er fulde af fare. Men det betyder ikke, at bilen skal efterlades i garagen til varmere tider. Du kan virkeligt nyde vinteren, hvis du er opmærksom på andre bilister, opretholder en operationsdygtig bil og konstant forbedre dine køreegenskaber, når du følger vores ovenstående anbefalinger.