Plus
Prøv premium konto
0   Vare(r)
#
0,00 kr.
Din indkøbsvogn er tom
Se
Vælg kategori
Producenter
337 Vare(r)

Momentnøgler er værktøj, som hjælper dig med at fastspænde en bolt med et præcist moment. De bruges til vedligeholdelsesarbejde, som kræver fastspændelse til et bestemt moment foreskrevet af producenten, for at delen vil virke optimalt.

Hvilke typer momentnøgler findes der?

  • Stang. Disse er karakteriseret ved en lav pris og at de ikke har en begrænser. Mængden af moment styres visuelt, hvilket ikke er ret behagelig, når man arbejder med bolte, som sidder på ufremkommelige steder. Der er også stor risiko for at se forkert på mellem 5 % og 20 %. Disse værktøjer kan have en fast pil eller moment indikator.
  • Skralde. Disse er karakteriseret ved stor præcision. Alt efter type af indstilling:
    • Klik. Disse er de mest brugte, da de leveres med en skala oversigt. Når du opnår det ønskede moment vil en mekanisme forhindre dig i at spænde den yderligere, og i stedet kommer der bare en kliklyd. Disse værktøjer er meget komfortable at arbejde med på steder, hvor det er svært tilgængeligt, fordi det er let at styre momentet. Disse værktøjer har ofte en fejlrate på under 8 %.
    • Digitale. Disse har et LED display, som viser momentet i realtid. Når det ønskede moment er opnået kommer der en lyd, vibration eller et andet visuelt signal. Elektroniske skralder har stor præcision: Her opnår indenfor 1 % præcision.Er bekostelig

Driftprincip

Stang momentnøgler består af en stang med en fikseret indikator. Når man fæstner vil nålen flytte sig efterhånden, som momentet stiger. Den viser den ydet styrke af moment. Værktøjet med en drejbar indikator virker efter samme princip, men har en speciel fjeder dynamometer installeret.

Glide momentnøgler har et fjedersystem, som forhindrer at momentet løber løbsk. Den har en række faste momenter, som virker sammen med mekanismen. Når man spænder en bolt, vil en bestemt klik mekanisme sørge for at give dig signal, når man når et bestemt moment. Elektroniske værktøjer er designet på en lignende måde, men her vil sensorer sørge for at styre momentoverførslen.

Gode råd til brug af momentnøgler

Hvis skralden kan kalibreres, så skal du sørge for at gøre dette først. Den præcise sekvens af handlinger er beskrevet i instruktionsbogen. Den maksimale belastning står der også. Det anbefales kraftigt ikke at overskride denne belastning; værktøjet kan gå i stykker og så vil momentaflæsningen også, med stor sandsynlighed, være forkert når man belaster værktøjet.

Det er ønskværdigt, at man ikke forsøger at løsne bolte med en skralde, som sidder rigtigt godt fast. Her bør du bruge en svensknøgle og specielle olier for at opløse rusten, Det er ikke en god ide, at bruge el drevne værktøjer i lave temperaturer.

Det er nødvendigt, at man sørger for at holde instrumenterne tørre og rene. Man bør også nulstille kalibreringen, hvis der er en. Dette vil beskytte fjederen for skade.

Det er anbefalet, at du tjekker dit værktøj regelmæssigt og kalibrerer det en gang om året. Gerne på et autoriseret værksted.

AUTODOC: Praktisk online shopping

For at være overbevist om kvaliteten af indkøbte produkter anbefaler vi, at du køber din momentnøgle i vores online shop. Du kan kontakte vores specialister, som kan hjælpe dig med at finde det rette værktøj til dig der modsvarer din bils specifikationer. Med deres hjælp kan du hurtigt bestille det helt rette værktøj.

loader Vent venlist...