Plus
Prøv premium konto
0   Vare(r)
#
0,00 kr.
Din indkøbsvogn er tom

Hastighedsindeks dæk

Søg dæk efter størrelse
Vælg den rigtige Dækstørrelse
205 / 55 R15
Sæson
Alle
Søg

Hvordan du vælger dæk ud fra hastigindeks

En af de primære parametre ved valg af dæk er hastigindeks. Det indikerer ved hvilken hastighed dækket kan holde til den maksimalt tilladte vægt. Det er markeret med latinske bogstaver på dækkets side. Denne markering er tæt ved nummeret der indikerer lasteevnen. I denne artikel vil vi fortælle dig hvad disse markeringer står for. Vælg hastigindeks i overensstemmelse med driftsbetingelserne for dit køretøj.

Dæk hastighedsindeks
Speed rating Speed, km/h
Q160
R170
S180
T190
U200
H210
VR210
V240
Z, ZR> 240
W270
Y300

Du kan også få andre dæk til kommercielt brug med andre hastigindeks. Eksempelvis kan produkter der er mærket med B, D, E, F og G bruges ved hastigheder fra 50-90 km/t. Normalt er disse dæk monteret på specielle køretøjer.

Forskelle i hastigindeks på sommer og vinterdæk

Normalt er vinterdæk konstrueret til roligere kørsel da glatte og veje med is ikke egnet til væddeløbskørsel. I de fleste tilfælde har disse dækmærkningen R, S eller T. Q-vurdering ses sjældent. Dyrere dæk kan have en H vurdering.

Sommerdæk er konstrueret til højere hastighed og som hovedregel har de H, V, W eller Y mærkning. Dog er der dæk der er mærket med S, T eller endda Q. De er monteret på SUVs hvor lasteevnen er mere vigtig end hastigindeks.

Der er også en direkte forbindelse mellem hastigindeks på dæk og deres højde. Jo højere det er jo lavere hastighed er det konstrueret til. Dette kan nemt forklares med at et højere dæk er mere udsat for deformation ved høj fart.

4 råd ved valg og brug af dæk

  1. Når du køber sommerdæk bør du gå efter dem der har samme hastighedsmærkning i indekset som dine standarddæk. Til vinterdæk er det udmærket at vælge nogle med lavere hastighedsmærkning end din bils maksimumhastighed.
  2. Hvis du vælger dæk med et lavere hastigindeks end dine standard dæk bør du overveje at de skal være omkring 15% højere end den fart du normalt kører med. Hvis du har sådanne dæk monteret bør du have i mente at i nogle lande er det lovkrav at du har et klistermærke i forruden med dækkets hastighedsindeks. Du må aldrig køre hurtigere end det specificerede.
  3. Det er ikke værd at købe dæk med markant højere hastighedsvurdering. Ofte er de hårdere end standarddæk og det kan give en dårligere komfort ved kørsel.
  4. Dæk på samme aksel bør have samme hastigindeks. Dæk der er konstrueret til høj fart er lavet af en hårdere gummitype. Forskellighed i stivheden på et dæk kan resultere i dårligere styreegenskaber. Bilen kan trække til den ene side.

Bestsellere

Gå til udvalget med premium dæk