Plus
Prøv premium konto
0   Vare(r)
#
0,00 kr.
Din indkøbsvogn er tom

Pigdæk

Søg dæk efter størrelse
Vælg den rigtige Dækstørrelse
205 / 55 R15
Sæson
Alle
Søg

Pigdæk: egenskaber og typer

Når du kører på is er risikoen for at skride ud er få gange højere. Ofte kan en fører fuldkommen miste kontrollen over bilen. Pigdæk kan hjælpe til at undgå sådanne situationer. Her vil vi fortælle dig om typer af disse dæk og deres fordele samt ulemper.

Hvorfor pigdæk ikke er lovkrav i nogle lande

Verdens første pigdæk kom frem i 1960'erne. De blev produceret af Michelin der tidligere havde præmieret med en slidbane teknologi. Disse dæk sikrede et perfekt vejgreb på glatte veje. Men allerede i 1975 blev disse dæk forbudte i nogle europæiske lande. Grunden var at det lavede riller på asfalterede veje. Formationen af sådanne riller forøgede risikoen for hydroplaning hvilket var og er et større problem i mange europæiske lande med relativt milde vintre.

I dag er sådanne pigdæk forbudte i lande såsom Montenegro, Kroatien, Serbien, Slovakiet, Slovenien, Bosnien, Makedonien, Bulgarien, Holland, Tyskland (med få undtagelser tæt på den østrigske grænse), Tjekkiet, Ungarn, Rumænien, Polen og Portugal.

Kørsel med pigdæk om vinteren er tilladt i Østrig, Albanien, Belgien, Norge, Estland, Finland, Danmark, Letland, Litauen, Luxembourg, Frankrig, Storbritannien, Island, Irland, Spanien, Italien, Sverige og Schweiz. Dog har mange af disse lande deres egne regulativer for pigdæk. Eksempelvis i de nordlige lande er der en regel der handler om hvor mange pigge der må være på et dæk per 50 meter. I Østrig må pigdæk kun bruges fra 1. Oktober – 31. Maj på biler under 3.5 ton med en hastighedsbegrænsning på 100 km/t på motorveje og 80 km/t på andre veje. I Belgien er det kun tilladt fra den 1. November til den 31. Marts og med strengere hastighedsregler: 90 km/t på motorveje og 60 km/t på andre veje.

Typer af pigdæk

  • Pig. Disse pigge er fabriksmonterede. Sådanne dæk er mere holdbare, pålidelige og holder længere, dog er de også dyrere. Ydermere er det også ulovligt at bruge dem uden pig.
  • Studdable. Disse dæk fås uden pig men er forberedt til at montere dem. Disse produkter er billigere men de er mindre effektive end den første type. Montering af pig i sådanne dæk bliver udført på et dækcenter. Hvis det er nødvendigt kan piggene fjernes igen.

Fordele og ulemper ved pigdæk

Den største fordel ved pigdæk er det perfekte vejgreb ved isglatte veje. Brugen af dem gør at man ikke laver hjulspin, sikrer mere sikker acceleration og de hjælper til at forkorte bremselængden.

Dog kan pigdæk have dårligere vejgreb end almindelige dæk på asfalterede veje, specielt når det er vådt. De er også ret dyre og slides hurtigere op. Sådanne dæk larmer rigtig meget når man kører på asfalt og er mindre komfortable end de almindelige dæk.

Populære modeller af pigdæk

  • Michelin X-Ice North 4. Disse dæk har mere end 250 pigge i en speciel form, monteret i et bestemt mønster der sikrer perfekt vejgreb når man kører på en glat overflade. Et retningsbestemt mønster sikrer god ydeevne både ved tør og våd asfalt.
  • Nokian Hakkapeliitta LT3. Disse dæk er til lette firmabiler. Deres pigge er lavet af rustfrit stål og er karakteriseret af de er meget resistente overfor korrosion. Et mønster med brede riller sikrer hurtigt vand og sne afvisning fra kontaktfladen.
  • Cooper Weather-Master WSC. Disse dæk er konstrueret til SUVs. De kører lydløst og er effektive på både glatte og tørre overflader. De er solide og holder længe.

Bestsellere

Gå til udvalget med premium dæk