Plus
Prøv premium konto
0   Vare(r)
#
0,00 kr.
Din indkøbsvogn er tom

Dæk beregner

Søg dæk efter størrelse
Vælg den rigtige Dækstørrelse
205 / 55 R15
Sæson
Alle
Søg

Alt omkring dækberegner

Vil du forbedre styreegenskaberne på din bil og stabilitet på glatte veje? Eller vil du gøre køreturen mere bekvem og jævn? Så er det ikke nødvendigt med en modifikation af din bils styretøj. I de fleste tilfælde kan du montere dæk af en anden størrelse for at justere kørslen. Her vil vi fortælle dig om forbedringer der kan opnås ved sådan en tuning og forklare hvorfor du har brug for en dækberegner og hvordan du bruger den.

Nøgleparametre for udskiftningen af bildæk

  • Dækbredde. Det bestemmer kontaktfladen som dækket har med vejen og hvor godt det griber fat. Biler der har bredere dæk monteret er mere stabile på tørre overflader. Bredere dæk forkorter også bremselængden og minimerer chancen for hjulspin. Dog kan bredere dæk have en effekt på bilens manøvredygtighed og brændstofforbruget. Ydermere hastigheden hvorved aquaplaning kan opstå, reduceres. Biler med smallere dæk er mindre udsatte for at skure. Dæk af denne type sikrer også bedre offroad egenskaber på sneglatte veje.
  • Dækhøjde. Jo højere det er jo bedre er dæmpningen af dækket. Dæk med høj profil absorberer sammenstød perfekt og sikrer en blød kørsel. Lavprofildæk forbedrer styreegenskaber, dynamikkerne og manøvredygtigheden. Montering af dæk med højere profil uden at skifte fælgdiameteren kan give fejlagtige aflæsninger på speedometeret. Så du bør altid kontrollere om dækkene kan udskiftes.
  • Fælgdiameter. Det er relateret til hjulfælg diameteren. Som en del af tuning af biler kan bilejere udskifte det med en større diameter end standard. Som en hovedregel involverer dette at man bruger dæk der er lavere. Bare ved at ændre fælgstørrelsen og højden på dækkene kan du forøge eller reducere frihøjden på din bil.

Markering af bildæk

To systemer bliver brugt til markering af dækstørrelse: Metrisk og imperial.

Det metriske system er populært blandt europæere og asiatiske fabrikanter. Ifølge det er de markeret således: 265/75 R15 hvor 265 er dækkets bredde i mm, 75 er dækkets højde i procenter til dækkets bredde og 15 er dækkets diameter i inches. Bogstavet R indikerer at dækket er radialt.

Imperial markering er primært brugt af amerikanske fabrikanter. Et eksempel på et sådant dæk er 31x10.5 R15 hvor 31 er hjulets overordnede diameter i inches, 10.5 er dækkets bredde og 15 er dækkets diameter. R står også for radial.

Hvorfor en dækberegner er nødvendig?

Nogle gange er det ret svært at vælge det rigtige dæk til at erstatte standard dækkene. Hvis du installerer for brede dæk eller dem med rigtige høj profil kan hjulene komme i kontakt med undervognsdelene. Yderligere kan aflæsningerne på speedometeret være forkerte. Derfor bør din dækdiameter ikke være for afvigende fra bilens standard, ikke mere end 5%. Yderligere er der begrænsninger for dækkets bredde. Det bør passe med bilens fælge og må ikke gå for meget ud over.

Alle disse aspekter er taget i betragtning ved brug af dækstørrelse beregneren. Alt du skal gøre er at skrive de almindelige parametre på dækket der er monteret på din bil, ind i beregneren og tryk ”udregn”. En liste med dæk der passer vil komme frem herefter.

Ydermere kan dækberegneren konvertere fra inches til millimeter så du kan også skrive amerikanske markeringer ind. Du kan også bruge et skema over dæk udskiftelighed men udregneren er mere bekvem.

Bestsellere

Gå til udvalget med premium dæk